Hvorfor mindfulness?

Med mindfulness kan vi træne vores hjerne til at se flere nuancer, flere veje og handle-muligheder. Et billede andre har brugt om hjernen er en skov. Hvis du forestiller dig en skov, så har den små skovstier, der sirligt snor sig udenom de store rødder og skovsøerne. Når du går i skoven følger du automatisk disse stier, uden at tænke særligt over det. Dette er et meget simpelt billede på, hvordan hjernen fungerer. Den arbejder nemlig efter helt rutinemæssige mønstre. De stier som oftest betrædes, er også nemmere at gå på. De forbindelser i hjernen vi oftest bruger, er også dem vi nemmest har adgang til. Hvis ikke vi betræder stierne, gror de til, og de vil med tiden blive svært tilgængelige. Hvis vi ikke bevidst begynder at gå på nye stier, så vil vi automatisk gå på den samme sti, som dermed også bliver nemmere og nemmere at følge. Vi bliver nødt til at træne vores evne til bevidst at stoppe op og sætte tempoet ned, for at kunne være nærværende og åbne nok til at opdage mangfoldigheden af muligheder omkring os.

Forskning fortæller os, at hjernen er plastisk, og det betyder, at vi gennem hele livet kan vælge at skabe nye stier i vores hjerne, som fører os nye steder hen. Dette kræver dog bevidsthed - en bevidsthed om hvilke stier du betræder automatisk, og hvilke stier du måske kunne ønske at skabe bedre forbindelse til. Det er netop denne bevidsthed, der trænes i mindfulness.

Menneskets hjerne er evolutionært programmeret til at have større fokus på farer end glæder, til at lære af dårlige oplevelser og være på vagt. Det var hensigtsmæssigt for urmennesket, som skulle være på vagt for farlige dyr og giftige planter, men i vores moderne verden er den forprogrammerede sti ofte kilde til stress, angst og bekymring. Vi har brug for at træne andre muskler og skabe andre forbindelser, som er mere værdifulde for os i et moderne liv. Måske taknemmelighed, kærlighed eller selvomsorg? Uanset hvad du ønsker i dit liv, så kræver det bevidsthed at gøre noget andet end det man plejer, og bevidsthed kræver træning. Det er her mindfulness kommer ind i billedet.


Hvordan arbejder jeg med mindfulness?

I vores samtaler vil små meditationer snige sig ind. De kan have forskelligt formål og se ret forskellige ud, men det overordnede formål vil altid være at træne evnen til at stoppe op i nuet og være bevidst opmærksom.

Et eksempel på en kort øvelse kunne være:

  • At jeg bad dig om at lukke øjnene og rette opmærksomheden mod de lyde, der er omkring dig. Du er velkommen til at prøve nu, mens du læser. Tag et par dybe åndedrag og ret så opmærksomheden indad mod de kropslige fornemmelser: kan du mærke hvordan dit åndedræt er lige nu, om du har spændinger nogle steder i kroppen, om du fryser eller sveder, kan du mærke dit hjerte slå og mærke stolen under dig?

Sådanne små øvelser med fokus på de kropslige fornemmelser i nuet, tager ofte tempoet lidt ud af samtalerne, og gør det muligt at lande i dette øjeblik. På den måde sikrer vi at samtalerne forankres i dit levede liv og bliver relevante for dig. Du kommer således ikke på kursus i mindfulness. Meditationerne vil blot understøtte indholdet i vores samtaler, der hvor det er relevant.  

Det kunne også være at vi havde fokus på:

  • Krop: At identificere bestemte kropslige fornemmelser, for bedre at kunne få øje på dem når de er til stede. Mange mennesker er, som eksempel, meget dygtige til at mærke tegn på angst eller tristhed i kroppen, men overser kroppens måde at gøre opmærksom på velvære eller glæde. Dermed bliver det diffust og utilgængelig, når de så ønsker at tage skridt i retning af et mere glædesfyldt liv.

  • Overtænkning: At træne evnen til at betragte vores mange tusind tanker, som skyer på himlen. De svæver forbi os og er bare mentale processer. De er ikke tro billeder af virkeligheden, og vi kan træne evnen til at betragte deres eksistens uden at føle os nødsagede til at handle på dem. På den måde blive vi mere frie - Frie til selv at vælge hvad der skal fylde i vores liv.

  • Åndedrættet: At træne vores åndedræt har mange formål, men først og fremmest forankrer åndedrættet os i nuet og i kroppen. Åndedrættet er også den mest effektive måde vi selv kan regulere vores nervesystem. Det vil sige at vi gennem åndedrættet kan berolige os selv når vi er stressede eller bange.

Du kan kontakte mig på psykologkirstine@gmail.com eller 5122 2560.


Hvordan kan du selv forsøge dig med mindfulness allerede i dag?

Jeg har planer om selv at lave et par kortere smagsprøver på meditationer til denne side, så du kan få en fornemmelse af hvad det er for noget - og måske du også kan mærke hvad det kan gøre. Du vil finde dem her nedenfor når de er færdige. Vil du igang allerede idag, så prøv at søge på kropsscanning eller bodyscan på youtube. Det er et godt sted at starte.