velkommen

Når du er landet her på siden, er det formodentlig fordi du gennem en længere periode har været tynget af tristhed, tunghed og modløshed – følelser, som hæmmer din livsførelse, begrænser dit virke og tynger dit sociale liv. Lad mig hjælpe dig, for det behøver ikke være sådan.

Du kan kontakte mig på psykologkirstine@gmail.com eller telefon 5122 2560, hvis du vil vide mere.

udtalelse fra tidligere klient

Tak for vores samarbejde de sidste måneder! Det har været meget gavnligt for mig at få kigget på alle de ting vi har fået vendt og drejet - flere ting end jeg lige havde set da jeg startede hos dig. Du har været hurtig til at pejle dig ind på mig, og få stillet de rigtige spørgsmål som gør, at jeg er kommet ind og arbejde med de ting der er vigtige for mig. Du har hjulpet mig med at genopdage mine egne reaktionsmønstre, og ikke mindst prikket til min selvopfattelse, som havde brug for at blive rusket lidt. Du er ufatteligt god til at holde fast i tingene, så jeg ikke får lov at stikke af fra det der er svært, selvom jeg prøver ;). Du har altid været 100% nærværende, lyttende, interesseret, omsorgsfuld og meget opmærksom på hele processen, og du har hjulpet mig til at se situationer fra mere end ét perspektiv. Jeg er aldrig i tvivl om, at jeg både bliver set og hørt af dig og jeg føler mig altid i trygge hænder. Jeg har virkelig været glad for vores arbejde sammen, og det har givet mig mere og andet end jeg lige havde set jeg i første omgang skulle have ud af det.
— Tidligere klient (kvinde i fyrrerne)

tristhed eller depression?

Tristhed er, ligesom f.eks. angst, glæde og vrede, en almindelig menneskelig følelse. Ingen vil gå igennem livet uden at føle tristhed, nedtrykthed og sorg, for livet byder os mange udfordringer og vanskelige oplevelser. Depression er noget helt andet end at have en “dårlig dag”, som vi alle sammen kender, eller at være meget ked af det fordi man har mistet en man holder af, er blevet fyret, er dumpet en eksamen eller blevet skilt. Det er almenmenneskeligt at opleve kriser og i den forbindelse også tristhed.

Nedtryktheden ved depression adskiller sig fra almindelig tristhed ved at være konstant, vedvarende og upåvirkelig af ydre forhold. Og depressionen har ikke altid en årsag, vi kan pege på og forstå.


symptomer på klinisk depression

Symptomerne på depression er, udover den konstante nedtrykthed eller tristhed: Irritabilitet, negative tanker og selvbebrejdelser, søvnproblemer, manglende appetit, energiløshed, manglende overblik og overskud, koncentrationsbesvær og træthed. Og for nogle også selvmodstanker.

Depression er almindelig og rammer ca. 15% af befolkningen på et eller andet tidspunkt, så du er ikke alene, hvis du oplever nogle af ovenstående symptomer. Det er dog vigtigt at søge hjælp.

En af symptomerne ved depression er også, at man kan have vældig svært ved at tage imod hjælp. Det kan derfor være en stor mundfuld at kontakte en psykolog. Måske du kan få en du holder af, til at kontakte mig, og få lavet en tid, hvis det er for uoverskueligt. Du er også velkommen til bare at ringe, for at høre min stemme og snakke lidt, så du kan vurdere om du vil vise mig den tillid det er, at åbne op.

Kontakt mig på telefon 51222560 eller mail psykologkirstine@gmail.com.


hvordan arbejder jeg med depression?

Når tristheden bider sig fast, og måske udvikler sig til en decideret klinisk depression, er det ofte fordi man er låst fast i nogle uhensigtsmæssige strategier, og rumination eller grublerier er blevet en del af ens kamp mod depressionen. Det betyder at man forsøger at løse problemet ”at have det dårligt” ved at regne det ud, altså at man tænker og tænker og tænker. Igennem vores samtaler vil du lære at håndtere disse grublerier, så du slipper ud af den onde cirkel, der holder dig fast i de depressive symptomer. Det afgørende er nemlig om man har fleksibiliteten til at lade følelserne komme og gå, eller om man holder intenst fast i nogle få følelser, og dermed mister evnen til at se og opleve de andre følelser, når de melder sig på banen. 

Illustration fra bogen ”Introduktion til ACT. En brugsbog til klienten”, af Rasmussen og Nielsen (2010) som jeg varmt kan anbefale, hvis man ønsker en konkret og tilgængelig introduktion til metoden.

Illustration fra bogen ”Introduktion til ACT. En brugsbog til klienten”, af Rasmussen og Nielsen (2010) som jeg varmt kan anbefale, hvis man ønsker en konkret og tilgængelig introduktion til metoden.

Når du kommer hos mig, vil jeg gøre meget ud af at skelne mellem “at være depressiv” og “at have depressive symptomer”, som f.eks. tungsind og tristhed. Du er ikke en depression! Du er et menneske med mange forskelligartede erfaringer, men lige nu kan du måske kun få øje på de erfaringer, som bekræfter en fortælling om at livet ikke er værd at leve, at du ikke er værd at elske, at du ikke kan finde ud af noget eller lignende. Der findes dog andre erfaringer i dit liv, og de vil vi sammen gå på nysgerrigt udkig efter, således at fortællingen om livet og om dig nuanceres.

Vi vil arbejde med at skabe rum til flere følelser i livet, og vi vil arbejde med at give slip på kampen mod de uønskede følelser. Vores kamp for at holde tristheden væk har det nemlig med at forstærke problemet. Vi vil arbejde henimod mindre kamp og mere fleksibilitet, således at det bliver dine værdier og drømme, der giver retning til dine handlinger, snarere end eksempelvis frygt og undgåelse. Du vil lære, at du selv har kontrollen over de mentale mekanismer - og at du har mangeartede erfaringer, som kan komme i spil i dit liv.

I vores samtaler vil vi have fokus på også at få kroppen og vejrtrækningen med, og at blive bevidst opmærksomme på hvad der sker inde i os, uden at blive opslugt af det der sker. En metode til dette, er mindfulness. Små meditationer og træning af bevidst nærvær vil være en del af vores samtaler. Har du lyst til at læse lidt mere om mindfulness, kan du klikke her.

Man skelner mellem mild, moderat og svær depression. I tilfælde af svær depression, har nogle mennesker gavn af at supplere behandlingen med antidepressiv medicin. Det er dog vigtigt at understrege, at medicinen ikke behandler årsagen til depressionen, men kun lindre symptomerne.