Jeg kan varmt anbefale Kirstine. Hun har hjulpet mig i en svær periode i mit liv, hvor jeg har fået redskaber til at mærke egne grænser, forstå mine egne handlinger og se mere omsorgsfuldt og tilgivende på mig selv. Kirstine er både omsorgsfuld, lyttende og har samtidig fokus på at give håb og handlekraft.
Mange tak for et virkelig godt forløb, Kirstine.
— Kvinde i 40'erne

Her på siden kan du læse om, hvad jeg tænker terapi kan, hvad mit fokus ofte er i samtalerne, og hvor min teoretiske inspiration primært kommer fra. 

Du kan altid kontakte mig på kontakt@psykologkirstine.dk, hvis du vil vide mere.

Terapiens formål

Mit arbejde handler ikke om at fjerne den smerte, der kan opstå, når vi mister nogen, bliver alvorligt syge, kommer ud for en ulykke eller mistrives på anden vis. For mig handler terapi ikke om at fikse et problem eller eliminere en bestemt følelse. Det kan måske virke paradoksalt. For de fleste mennesker, der kontakter mig med henblik på samtaler, har netop et brændende ønske om at komme ubehagelige tanker eller følelser til livs.

Jeg arbejder ud fra en faglig overbevisning om, at mangfoldigheden i følelser og tanker er et grundvilkår, og måske endda er det, der gør livet smukt. Det handler derfor ikke om at eliminere en bestemt type af tanker eller følelser, men snarere at træne evnen til at observere deres tilstedeværelse, uden at knytte sig for meget til dem. Dette kalder man også mindfulness.

Kampen med konkrete følelser eller tanker kan ofte komme til at fylde så meget, at der ikke er overskud til andet i livet. Derfor vil vores samtaler primært handle om to ting: accept og værdier. Sammen vil vi fokusere på det, som du ønsker skal fylde i dit liv og de ressourcer, der allerede er til stede i dit liv.

Accept

Med accept mener jeg ikke opgivelse eller resignation, som mange tænker, når de hører det ord. Accept henviser til det modsatte at undgåelsesadfærd. Accept handler om at se det der er til stede i dit liv. Ved at arbejde med at acceptere, at livet rummer et væld af følelser - også smerte - så kan vi få mulighed for at gå på opdagelse i, hvilke andre følelser og tanker, der bor i dig i øjeblikket. Vi lever i en tid, hvor lykke og kvalitetstid jages og alt optimeres, men nogle gange slår livet hårdt, og smerten kan ikke effektiviseres væk. Med accept henviser jeg til den eksistentielle erkendelse af, at livet nogle gange byder én noget, man ikke ønskede, forudså eller kendte. Noget der ikke vil gå væk, og måske ikke skal gå væk: som når man for eksempel mister en man holder af, når man rammes af en kronisk sygdom, eller når ens krop pludselig ikke kan holde til at arbejde i samme tempo som hidtil. Eller når ens dårlige selvværd står i vejen for det liv, man ønsker sig. Dette er blot nogle eksempler på temaer, som fylder for de mennesker, der henvender sig til mig.

værdier

Ved at give lidt slip på kampen med det ubehagelige, kan vi skabe en psykologisk fleksibilitet, som gør det muligt at overveje hvilke værdier, du ønsker skal være styrende i dit liv. Vi vil gå på opdagelse i, hvad der er vigtigt for dig, og hvilke skridt du kan tage i retning af disse værdier. På den måde kan du give andre tanker og følelser mere plads i dig - selvom smerten også bor der. Værdier er individuelle, og vi vil i samtalerne bruge en del tid på at identificere, hvad du ønsker at give plads. 

Terapi er en mulighed for eftertanke og refleksion. Det er en mulighed for at mærke efter, hvordan du har det, og hvad der er vigtigt for dig. Der er altid meningsfulde grunde til, at et menneske handler som det gør, men det er ikke altid at tankerne, følelserne og handlingerne er hensigtsmæssige i forhold til at leve det liv, der ønskes.

bevidst opmærksomhed som redskab

Formålet med vores samtaler vil være at træne bevidst opmærksomhed på mangfoldigheden af tanker og følelser, som passerer hver dag. Hjerneforskere har påvist, at vi har 50.000-60.000 tanker hver dag. Vi kan træne vores evne til ikke at blive opslugt af en enkelt tanke eller følelse, men at betragte mangfoldigheden i stedet. På den måde undgår vi følelsen af at blive overvældet af én enkelt intimiderende og altopslugende følelse. 

Vi kan have en tendens til "at marinere os" i en bestemt følelse - og det er ofte de negative, selvkritiske tanker, der får lov at overvælde os. Når tristheden fylder hele vores krop kan det være vanskeligt at se nuancer, og det kan være vanskeligt at finde overskud til at handle, opleve, eller være sammen med andre. Alt bliver sat i relation til den dominerende tristhed. Vi kan dog træne vores evne til at betragte følelser og tanker, uden at lade os opsluge, og en bevidst evne til også at opdage de følelser og tanker vi måtte ønske at give mere plads til i vores liv. Læs mere om denne bevidste opmærksomhed under bjælken "mindfulness" oppe i menuen. 


metoder og teoretisk inspiration

 
 
 
 

For mig handler terapi ikke om en bestemt metode. Det handler om et tillidsfuldt møde. Det handler om at turde gå nye veje, give plads til nye tanker og rum til flere forskelligartede følelser. Det kræver tillid, respekt og ro. Det er vigtigere end metoden.  

Psykoterapeutforskning understreger netop at det ikke er metoden, der er afgørende for om terapi skaber den ønskede forandring, men snarere den terapeutiske relation eller alliance. Både teoretisk og metodisk forskning udgør naturligvis grundlaget for mit arbejde, men det afgørende er at vi sammen kan skabe den tryghed, der skal til for at turde bevæge sig ud i udkanten af det der er velkendt for dig - for derved at få øje på noget nyt og noget mere. På den måde vil du opnå en større psykologisk fleksibilitet og et større handlerepertoire. 

Når det er sagt, så er jeg selvfølgelig teoretisk funderet et sted. Det er ikke lige meget hvilken teori og hvilket menneskesyn man læner sig op af som terapeut. I mit arbejde er jeg primært inspireret af den terapeutiske retning, som kaldes ACT (Acceptance and Commitment therapy). Det er jeg, fordi der her fokuseres på det enkelte menneskes værdier, som afgørende for de skridt der skal tages og de interventioner der skal iværksættes. Der er desuden et stort fokus på at samtalerne skal føre til konkrete forandringer i dit levede liv med andre og ikke kun i dine egne refleksioner og dit eget følelsesliv. Vi har det med at gøre det samme som vi plejer når vi bliver kede af det, vrede, bange eller hvad det måtte være vi hver især rammes af. Og når vores strategier ikke virker, har de fleste mennesker det med at skrue op og gøre mere af det samme. Vi bliver rigide i vores handlinger, og kan have brug for hjælp i forhold at åbne op for andre mulige handlinger.

Forskningen indenfor ACT peger på, at menneskelig lidelse ofte opstår fordi vi kæmper med svære følelser eller tanker. Selve kampen for at holde ubehag og smerte væk kommer til at forstørre vores lidelse, og forhindre os i at tage skridt i retning af det liv vi faktisk gerne vil leve. Videoen nedenfor kan måske være med til at illustrere denne mekanisme for dig. Her forsøger Russ Harris, som er en af grundlæggerne af ACT, at vise hvordan vores kamp mod uønskede følelser ofte forværrer lidelsen, når vi ligepludselig ikke kun har angst, men også bekymring og angst for hvornår angsten dukker op og hvad den bringer med sig. Hertil kommer at den ubehagelige følelse har det med også at hidkalde andre uønskede følelser. Vores problemer forstærkes således med tænkning, kamp og bekymring.

I vores samtaler vil vi derfor have fokus på også at få kroppen og vejrtrækningen med, at blive bevidst opmærksomme på hvad der sker inde i os, uden at blive opslugt af det der sker. En metode til dette, som er integreret i ACT, er mindfulness. Små meditationer og træning af bevidst nærvær vil være en del af vores samtaler.