velkommen

Kronisk sygdom er mange forskellige ting, og et liv med kronisk sygdom ser derfor også ud på utrolig mange forskellige måder. Selvfølgelig. Vi er jo mennesker. Men når du er landet her på siden, er det formodentlig fordi du lige nu føler dig overvældet af den enorme belastning det er, hele tiden at skulle indrette dit liv rundt om dine begrænsninger.

Måske du lever med senfølger efter kræftbehandling, senfølger efter hjernerystelse, fibromyalgi eller senfølger efter en ulykke? At leve med en kronisk, og oveni købet usynlig, funktionsnedsættelse på grund af f.eks. smerter, træthed, eller hukommelses- og koncentrationsbesvær, kan være frygtelig ensomt og belastende. Det er naturligt at dette ofte kan føre både tilstande af angst, stress og depression med sig.

Jeg har erfaring med disse problemstillinger, og jeg vil gerne hjælpe dig med alt fra energihåndtering til det mere eksistentielle arbejde med at finde ro med de livsomstændigheder du nu engang lever med.

Du kan kontakte mig på psykologkirstine@gmail.com eller telefon 5122 2560.


mistænkeliggørelsen der følger med usynlige lidelser

Noget af det sværeste for personer med usynlige sygdomme, er ofte mistænkeliggørelsen. Måske er smerter blevet en del af livet, og en overvældende træthed, som gør selv hårvask til en uoverstigelig opgave, men de rammes dobbelt når man ikke kan se sygdommen på dem.

Når man ser rask og rørig ud, kan det være enormt vanskeligt for omgivelserne at forstå omfanget af de begrænsninger, som hverdagen indeholder. Mistænkeliggørelsen skyldes ofte ikke ond vilje, men en menneskelig tendens til at sammenligne med det vi kender. Mange kender smerter som et forbigående fænomen i form af hovedpine eller ondt i ryggen. Ud fra denne begrebsramme, er det naturligvis vanskeligt at sætte sig ind i hvordan det er at leve med kroniske smerter, som måske endda forværres ved den mindste aktivitet. Mange kender også følelsen af udmattelse efter en lang dag med mange gøremål. Denne træthed kan dog ikke sidestilles med den udtrætning, som ofte er en del af livet med en usynlig lidelse.

Personer med usynlige lidelser kan derfor opleve at skal forklare sig igen og igen, at de skal “bevise” hvor invaliderende det faktisk er, at leve med f.eks. træthed eller smerter, som ikke kan ses på en scanning, og som ofte heller ikke kan ses på personen. På jobcentret kan det være vanskeligt at overbevise sagsbehandleren om eksistensen af symptomerne, som ikke kan ses. Nogle gange også lægen. Og i familien kan det være hårdt at skulle holde fast i at symptomerne stadig er der, selvom familien måske desperat insisterer på at se fremgang for at kunne holde det ud.

Konsekvensen bliver ofte en oplevelse af krænkelse og ensomhed. Dertil følger måske også en tiltagende tvivl om hvorvidt symptomerne faktisk er reelle, eller om det er ren indbildning.


En ny identitet

I forlængelse af den mistænkeliggørelse, som omgivelserne kan give udtryk for, rejser sig også udfordringen med at skabe en positiv identitet som “ulykkesramt” eller “skavankramt”. Jeg vil meget gerne støtte dig i dette arbejde.

Kontakt mig på telefon 51222560 eller mail psykologkirstine@gmail.com.


hvordan arbejder jeg med kronisk sygdom og usynlige lidelser?

Mit arbejde tager altid udgangspunkt i hvad du har behov for, hvad du har af udfordringer, hvad du har prøvet før og hvordan disse startegier har hjulpet dig eller spændt ben for dig.

Det kan være du har brug for hjælp til det man kalder energiforvaltning, altså at få identificeret hvor meget energi du faktisk har, versus hvor meget energi du bruger - og her bliver det centrale at undersøge hvorvidt du bruger energien på det som er betydningsfuldt for dig. Mange mennesker bliver faktisk overraskede i denne proces, over hvor meget af deres sparsomme overskud, der går til aktiviteter, som ikke tillægges værdi eller bidrager med noget.

Det kan jo også være, at du har fuldt ud styr på hvad du skal prioritere at bruge dine kræfter på, men har brug for et rum, hvor sorgen over det du ikke kan og de drømme, der ikke lige blev, som du havde regnet med, kan få plads. Det kan være svært at dele med ens nærmeste, for de har ofte brug for at få øje på fremgang, på optimisme, på kampgejst. Så kan det være hjælpsomt at have et sted hvor man får lov at være skrøbelig og sorgfuld, eller bange og usikker.

Som du kan se, hvis du læser om hvordan jeg overordnet tænker terapi, så fylder arbejdet med accept en del for mig. Det er vigtigt, at understrege, at jeg ike tænker accept som opgivelse eller resignation, men snarere en forståelse af at der er livvilkår, som vi ikke kan lave om på. Vi kan komme til at kæmpe meget med livsvilkårene, og så længe vi er i kamp, er der en masse ting vi ikke kan i vores liv, for det dræner os, tager fokus og tid.

Du kan kontakte mig og få en tid til første samtale på telefon 51222560 eller på mail psykologkirstine@gmail.com.